Fredag den 22 juni 2018
 Startsida
 Aktuellt
 Boka tid
 Blomessenser
 Andlig healing
 Egenvårds kurer
 Vilka medel behöver
 jag?

- Så hittar du ditt medel
- Alfabetiskt sökregister
- Mentala symtom och indikationer
- Homeopatiska medel
- Beställningsformulär
- Mina symtom / indikationer

 Naturens medel
 Mer kunskap
 PLUS kund
 Kontakta oss

Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få hälsosam information!
E-post:

Anmäl
Avanmäl
                   

Bli ett fan/följ oss
Allt om andlig healing
Resonans
Resonans
Aktuellt

Vad är eteriska oljor och hur används de?

Aromatiska växter producerar doftande essenser i sekretoriska celler. Det gör de med hjälp av näringsämnen från jord och vatten samt ljus och värme från solen. Processen kallas fotosyntes. Sådana naturligt förekommande växtessenser drar till sig nyttiga insekter (som bin) för att hjälpa dem att pollinera och stöta bort mindre vänliga insekter som annars skulle äta upp eller skada växten.

Hos många aromatiska växter ligger de sekretoriska cellerna nära ytan, placerade i blommor och blad. När du går förbi sådana växter och stryker mot dem frigörs doften i luften. Skönheten och magin hos dessa essenser brukar kallas för aromatiskt hjärta, livskraft eller energi (och ibland för växtens ande eller själ). När aromatiska växter destilleras (vanligen med hjälp av ånga) genomgår essenserna subtila kemiska förändringar och förvandlas till eteriska oljor.

Termen "eteriska oljor" brukar tillämpas på alla aromatiska oljor som används i terapi, fast ska man vara noga är det inte riktigt tekniskt korrekt. Oljor som extraheras från citrusfrukter där enbart skalet används är ändå växtextrakt. Vissa blomoljor som tex Jasmin framställs genom en process som kallas enfleurage. Den lämnar luktämnen i oljan som använts, och de genomgår i sin tur ytterligare extrahering för att få fram en "absolut" olja. Men för enkelhetens skull används termen "eteriska oljor" ofta för alla terapeutiska oljor.

ETERISKA OLJORS HUVUDSAKLIGA EGENSKAPER

Många eteriska oljor är ljusa och klara men inte feta, även om några av dem är trögflytande och vissa är färgade. Men alla delar en viktig egenskap; de är enbart lösliga i feta oljor, som tex mandel-, kokos- eller solrosolja (eller i alkohol). De är inte vattenlösliga och det har betydelse för sättet de används på.

Eteriska oljor är mycket koncentrerade och starka och späds därför ut kraftigt innan de används i terapi. I massageolja är till exempel andelen eterisk olja i basen ungefär två eller möjligen tre procent. Eteriska oljor används sällan outspädda och då i mycket speciella fall. De är dessutom synnerligt flyktiga och förångas snabbt när de utsätts för luft (så det bästa är att förvara dem i lufttäta och mörka glasflaskor).

HUR ANVÄNDS ETERISKA OLJOR?

Eteriska oljor är många terapeuters huvudsakliga redskap och i hans eller hennes händer blir de kraftfulla men ändå subtila instrument för helande. I det sammanhanget har eteriska oljor sitt största värde i form av professionella massage behandlingar.

Det finns flera sätt att använda eteriska oljor där hemma, med eller utan terapeutens anvisningar och stöd. Så länge man håller sig till anvisningar och instruktioner kan det vara både roligt och nyttigt att använda eteriska oljor där hemma.

Det kanske vanligaste sättet att använda dem i hemmet är att blanda några droppar i badet. Andra sätt att använda dem på är tex att inhalera ångan, blanda dem i varma och kalla kompresser, i ansiktskrämer, kroppslotion eller hud- och hårvårds produkter. Eller använda dem som rumsdofter i aromaspridare eller i personliga parfymer.

TIPS OCH ERBJUDANDEN!
Läs mer »


Torra fötter och hudsprickor på hälarna?
Läs mer »


Vad är eteriska oljor och hur används de?
Läs mer »


Vi ger stöd till kvinnor i alla åldrar!
Läs mer »


Hur verkar eteriska oljor?
Läs mer »


Eteriska oljor och hudvård!
Läs mer »


Hur eteriska oljor påverkar dina känslor!
Läs mer »


Återförsäljare / Konsulenter sökes! Bli en Wellness Advocate!
Läs mer »


Emotional Aromatherapy System kan hjälpa dig med dina känslor
Läs mer »


CPTG Certified Pure Therapeutic Grade
Läs mer »